• יו"ר: פרופ' דורון גוטהלף
  • מזכירה: ד"ר שלומית צפריר
  • יו"ר נבחר וגזבר: ד"ר אורי יצקר
  • חברי הוועד: ד"ר עמית שלו, ד"ר תומר לוי, ד"ר עולא מורד, ד"ר טל שלטון, ד"ר אילת גוטהלף, ד"ר יובל רווה
  • מתמחים: ד"ר תומר מבורך, ד"ר עדי דרפיש גנון, ד"ר הדר שדה
חדשות

מחקר באוניברסיטת ת"א: התגלו מאפיינים דמויי אלצהיימר במוחו של אוטיסט

צוות בינלאומי, שהובל על ידי חוקרת ישראלית, בדק תרופה נסיונית על תאי עצב במודל לתסמונת ADNP עם תסמינים דמויי אלצהיימר ורשם הצלחה: תאי העצב הפגועים חזרו לתפקוד תקין

פרופ' אילנה גוזס המחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם וביוכימיה באונ' ת"א. "גילינו כי SNV מגנה ביעילות על עצמות כנגד תהליכים דלקתיים המעוררים ספיגת עצם"

מחקר בינלאומי, בהובלה ובהנחיה של פרופ' אילנה גוזס מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם וביוכימיה באוניברסיטת תל אביב, מצא משקעים של החלבון TAU (טאו) המאפיינים חולי אלצהיימר, ברקמות שנלקחו ממוחו של ילד אוטיסט בן שבע לאחר מותו. הילד סבל מתסמונת ADNP – מוטציה הגורמת לחסר בחלבון ADNP החיוני להתפתחות המוח. מאפייניה יכולים לכלול עיכוב התפתחותי חמור, מוגבלות שכלית ואוטיזם. דו"ח המחקר פורסם בחודש שעבר ב-Translational Psychiatry מבית Nature.

לאור הממצאים, בחנו החוקרים תרופה ניסיונית בשם NAP, שפותחה למחלת אלצהיימר, על תאי עצב במודל לתסמונת ADNP עם תסמינים דמויי אלצהיימר. הניסוי הוכתר בהצלחה ותאי העצב הפגועים חזרו לתפקוד תקין.

המחקר בוצע בשיתוף עם חוקרים מבית הספר למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, חוקרים מהמרכז הרפואי שיבא וממוסדות מחקר באירופה, ביניהם המכון לביוטכנולוגיה BIOCEV בצ'כיה; אוניברסיטת אריסטו בסלוניקי, יוון, אוניברסיטת אנטוורפן בבלגיה ובית החולים האוניברסיטאי בזאגרב, קרואטיה.

פרופ' גוזס: "המחקר הנוכחי מתבסס על רקמות שנלקחו ממוחו של ילד בן שבע עם תסמונת ADNP, שנפטר בקרואטיה. כשהשווינו אותן לרקמה ממוחו של אדם צעיר שאיננו סובל מתסמונת ADNP, מצאנו אצל הילד משקעים של החלבון טאו, הידועים כמאפיין של מחלת האלצהיימר".

צוות המחקר טיפל בתאי העצב הפגועים באמצעות החומר התרופתי NAP, שפותח במעבדתה של פרופ' גוזס ומיועד לשמש בעתיד, לפי הערכה, כתרופה לאלצהיימר.

פרופ' גוזס: "ה-NAP הוא מקטע קצר של חלבון ADNP תקין. כשהוספנו את ה-NAP לתאי העצב המייצגים מוטציה ב-ADNP, חזר חלבון הטאו להיקשר לשלד התא באופן תקין והתאים חזרו לתפקד בצורה תקינה. העובדה שהטיפול ב-NAP הצליח להשיב תאים דמויי תאי עצב עם ADNP פגום לתפקוד תקין מעלה תקווה כי חומר זה עשוי לשמש כתרופה לתסמונת ADNP ולתוצאותיה הקשות, ביניהן אוטיזם.

"יתרה מכך וכיוון שגם תסמונות גנטיות נוספות הקשורות לאוטיזם מתאפיינות בתפקוד לקוי של חלבון טאו במוח, אנחנו מקווים שגם הלוקים בתסמונות אלו יוכלו בעתיד להסתייע בטיפול באמצעות NAP".

החומר NAP (הקרוי גם CP201) קיבל התוויה של "תרופה למחלה יתומה" מה-FDA ונמצא בשלבי הכנה לקראת ניסוי קליני בילדים עם תסמונת ADNP באמצעות החברה המסחרית Coronis Neurosciences.

בשלב נוסף של המחקר ביקשו החוקרים להרחיב את ההבנה לגבי השפעות המוטציה הגורמת לתסמונת ADNP. לשם כך הפיקו את mRNAי(RNA שליח) מרקמותיו של הילד החולה שנפטר וביצעו אנליזה לביטויים של כ-40 חלבונים של אותו ילד, המקודדים על ידי ה-mRNA. בוצע ריצוף גנטי מלא לקביעת ביטוי חלבונים בתאי דם לבנים שנלקחו משלושה ילדים אחרים עם תסמונת ADNP.

על כל הנתונים שהתקבלו בריצופים הגנטיים בוצע מחקר מעמיק באמצעות כלים חישוביים מתקדמים של ביו-אינפורמטיקה. הנתונים הושוו למאגרים אינטרנטיים על ביטוי חלבונים באנשים בריאים וכך נחשפו מגוון מאפיינים המשותפים לילדים החולים אך שונים מאוד מהמופע התקין של אותם חלבונים.

פרופ' גוזס: "משמעות הממצאים היא שהמוטציה הגורמת לתסמונת ADNP פוגעת במגוון רחב של חלבונים חיוניים, שרבים מהם נקשרים בין היתר לחלבון טאו ופוגעים גם בתפקודו. כך נוצרות במוח (וגם ברקמות אחרות) של ילדים עם תסמונת ADNP תופעות פתולוגיות שונות, שאחת מהן היא יצירת משקעי טאו, הידועים כמאפייני האלצהיימר.

"הידע הרב שצברנו במחקר הנוכחי פותח פתח לעבודה מחקרית נוספת, נרחבת ומגוונת. אנחנו מקווים שבסיומה נגיע ליעד: פיתוח תרופה או תרופות שיסייעו לילדים עם אוטיזם הנובע ממוטציות גנטיות".

נושאים קשורים:  אלצהיימר,  אוטיזם,  תסמונת גנטית,  אוניברסיטת תל אביב,  חלבוני טאו,  פרופ' אילנה גוזס,  חדשות,  מחקר
תגובות