• יו"ר: פרופ' דורון גוטהלף
  • מזכירה: ד"ר שלומית צפריר
  • יו"ר נבחר וגזבר: ד"ר אורי יצקר
  • חברי הוועד: ד"ר עמית שלו, ד"ר תומר לוי, ד"ר עולא מורד, ד"ר טל שלטון, ד"ר אילת גוטהלף, ד"ר יובל רווה
  • מתמחים: ד"ר תומר מבורך, ד"ר עדי דרפיש גנון, ד"ר הדר שדה
חדשות

הערכה: כ-300 אלף ישראלים נוספים יפנו לטיפול נפשי בעקבות המלחמה

במסגרת המאמצים להרחבת שירותי בריאות הנפש, תחל תכנית נסיונית של שירות מד"א נפשי במחוז ת"א| כ-350 מטפלים מתחום בריאות הנפש גויסו במשרה מלאה לקופות החולים

מוקד מגן דוד אדום. צילום דוברות מד"א

כ-350 מטפלי נפש (פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים, פסיכולוגיים ומטפלים באמנויות ובריפוי בעיסוק) גויסו במשרה מלאה לקופות החולים במסגרת התכנית הלאומית לבריאות הנפש, מקום לנפש. כך נחשף אתמול (ב') בדיון מעקב ביישום התכנית בוועדת הבריאות של הכנסת.

משרד הבריאות מעריך כי כ-300 אלף ישראלים נוספים יפנו לטיפול נפשי בעקבות המלחמה. עוד נחשף בדיון כי משרד הבריאות החל בתכנית נסיונית של שירות מד"א נפשי במחוז תל אביב, שהחל בגיוס כוח האדם להפעלת השירות והוא צפוי להתחיל לפעול בעוד כחודש.

יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) אמר כי "המשבר הנפשי שנגרם בעקבות הטרגדיה הנוראה והמלחמה שבאה בעקבותיה מחייב אותנו, כוועדה וכחברה, להבטיח שהמאמצים לשיקום הנפשי של הנפגעים וקרוביהם לא ייפסקו. האחריות שלנו היא להבטיח שכל פרט הזקוק לסיוע יקבל אותו וכל אתגר שיעלה ביישום התכנית יזכה למענה מהיר ומקצועי".

משריקי הזכיר את שיראל גולן ז״ל, ניצולת מסיבת נובה, שנחשפה לזוועות שלא ניתן לתארן במילים, נשאה את הכאב הפנימי והטראומה ושמה קץ לחייה לפני כעשרה ימים לאחר מאבק קשה בפוסט טראומה. לדבריו, "סיפורה ממחיש באופן חד וברור את המשמעות הקריטית של טיפול נפשי מהיר, מותאם ונגיש עבור נפגעי טראומה. הוא מזכיר לנו את גודל האחריות הרובצת על כתפינו להבטיח שהתמיכה המערכתית תגיע לכל מי שנזקק לה, בזמן הנכון ובמלוא העוצמה".

ד"ר גלעד בודנהיימר, ראש אגף בריאות הנפש במשרד הבריאות, העריך כי בשנה הקרובה יתווספו בהדרגה כ-300 אלף מטופלים שנזקקים לטיפול נפשי ברמה זו או אחרת בשל המלחמה. הוא אמר כי בשנה האחרונה קודמו תכניות רבות והוקצו תקציבים גדולים לקהילה ולשירות הציבורי כאחד.

ד"ר בודנהיימר הזכיר את מבחן התמיכה לקופות החולים להרחבת המרפאות שתוקצב בכ-330 מיליון שקל לשנת 2024 ו-610 מיליון שקל לשנת 2025. תקציב זה נכנס לבסיס התקציב ויועד אך ורק לתחום זה.

עוד אמר כי עד כה גויסו מעל 350 תקנים מלאים של מטפלים למערך הציבורי בקופות (שווה ערך ליותר מ-350 אלף מגעים בשנה), התקצרו משמעותית זמני ההמתנה למטפל, הורחבו הפעילות למניעת אשפוז נפשי ונפתחו השנה 19 בתים מאזנים נוספים.

עוד סיפר כי פעילותם של מוקדי החירום מגיעה לכ-40 אלף פניות וניתן מענה זמין ונגיש באמצעות שירות התמיכה הנפשית הטלפונית עם שלוש שיחות לכ-20 אלף מטופלים. ד"ר בודנהיימר הדגיש כי מדי שבוע מתקיים דיון עם קופות החולים בנושא. בנוסף סיפר כי מפרוץ המלחמה ועד סוף חודש אוגוסט התקבלו במרכזי החוסן כ-60 אלף פניות, ברובם זמן ההמתנה הוא שבוע-שבועיים.

לגבי שיפור תנאי השכר של הפסיכולוגים, אמר בודנהיימר כי פורסם מתווה מענקים ראשוני למגדילים היקף משרה, הורחב תקציב המלגות למתמחים בפסיכולוגיה ב-30 מיליון שקל (ל-70 מיליון), המאפשר למאות מתמחים חדשים להצטרף למערך, ובימים אלה מגובש הסכם שכר חדש לפסיכולוגים שיכלול שיפור משמעותי ואופק קידום מקצועי וניהולי.

בנוסף, נחתם הסכם שכר לפסיכיאטרים, הפסיכיאטריה של המבוגר הוגדרה כ"מקצוע במצוקה", הוענקה תוספת של כ-6,000 שקל למומחה, נוספו תפקידי ניהול, נקלטו רופאים במרפאות בתנאי בתי חולים, הורחבה הגמישות בשעות העבודה ושופרו תנאי השכר של פסיכיאטרים מחוזיים וסגניהם.

ד"ר בודנהיימר ציין כי עם מבחני תמיכה למתמחים בפסיכיאטריה, שנועדו למשוך רופאים חדשים לתחום ולהגדיל את מספר הפסיכיאטרים בבתי החולים, מקווים להגיע לתוספת של כ-50 מתמחים בשנה הראשונה, שתגדל לכ-110 מתמחים תוך שלוש שנים. מבחן תמיכה לקופות ייצור, על פי התכנון, הרחבה נוספת של מתמחים בתחום, עם מחויבות לעבודה בקופות בתום ההתמחות.

נושאים קשורים:  בריאות הנפש,  מד"א,  פסיכיאטרים,  פסיכולוגים,  ד"ר גלעד בודנהיימר,  חדשות,  מלחמת חרבות ברזל
תגובות