מחקר חדש במחלקת פסיכיאטריה ילדים מבית החולים לילדים ספרא, במרכז הרפואי שיבא, מציע גישה חדשנית התומכת בילדים ובהוריהם גם יחד – אשפוז משותף עם ההורים. ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת המדעי European Child and Adolescent Psychiatry.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע בקרב משפחות הילדים המתאשפזים והנהיג שיטה חדשנית: כאשר הילד מגיע לאשפוז, מתאשפז איתו גם אחד ההורים ושוהה איתו במחלקה לכל אורך שבוע האשפוז הראשון. במהלך שבוע זה נחשפו ההורים, כמו הילדים, באופן מלא לחיי המחלקה ולצוות המטפל והכירו אותם מקרוב וללא "פילטרים".
המחקר בוצע על ידי חוקרים מהמחלקה לפסיכיאטריה של הילד (ילדים ד'), שבה מאושפזים ילדים בגילים 12-6 ומחלקת האשפוז הפסיכיאטרי לילדים הראשונה שנפתחה בבית חולים בארץ.
החוקרים ביצעו ראיונות עומק בשיטות איכותניות מקובלות עם 30 הורים לילדים שאושפזו במחלקה. ההורים נשאלו על חוויותיהם מהשהות המשותפת עם ילדם במהלך השבוע הראשון לאשפוז, וניתוח תשובותיהם ריכז את ממצאי המחקר לשלושה רעיונות מרכזיים:
תקופת ההמתנה לאשפוז כוללת מחד תקווה לשינוי ורצון להחזיר שליטה, ומאידך חשש עז הנובע מסטיגמות על אשפוזים פסיכיאטריים כמו קשירות כפויות, מינון יתר של תרופות, יחס נוקשה מצד הצוות וכדומה. השהייה המשותפת אפשרה להורים להיוודע לאופן הטיפול ולדרך שבה הוא שונה בתכלית מהסטיגמות המקובלות.
בנוסף, כל ההורים דיווחו שהשהות במחלקה והצפייה בקרוב בהתנהלות הצוות עם הילדים בכלל ועם ילדם בפרט, אפשרה להם לפתח אמון ולבטוח בצוות המטפל. כמו כן, האשפוז המשותף אפשר להורים פרידה הדרגתית מהילד במהלך השבוע הראשון לאשפוז, ובכך הקל על הילד להישאר במחלקה להמשך טיפול.
ההורים נשאלו גם לגבי משך השהות במחלקה, ורובם השיבו כי תקופת זמן של שבוע היתה אופטימלית עבורם – מספיק זמן כדי להיוודע לפרטים הקטנים שבחיי המחלקה ולעזור לילד להתאקלם בה, ועדיין זמן קצר יחסית המאפשר להם לחזור הביתה במהרה כדי לנוח מהתקופה המתישה שקדמה לאשפוז ולהקדיש תשומת לב לבני הבית האחרים, לעבודה ועוד.
המחקר נערך בהובלת פרופ' דורון גוטהלף, מנהל המחלקה, ד"ר טל שלטון, סגן מנהל המחלקה, וד"ר מריאלה מושבה, רופאה פסיכיאטרית בכירה במחלקת ילדים ד' בבית החולים ספרא - שלושתם מומחים לפסיכיאטריה של הילד והמתבגר. כמו כן, בוצע המחקר בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת בר אילן בהובלת פרופ' אילנית אוחיון, ראש החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת בר אילן.
לסיכום, ההורים שהשתתפו במחקר דיווחו על חוויות חיוביות מהשבוע הראשון של השהות המשותפת עם ילדם, ועל כן ממצאי המחקר מצביעים על כך ששהות משותפת יכולה להיות כלי רב ערך להתמודדות ילדים והורים עם אתגרי האשפוז הפסיכיאטרי.
ב"שיבא" מצפים למחקרי אורך עתידיים שעשויים לתרום עוד להבנה של השפעת השהות משותפת על חוויית האשפוז של הילד, על הצלחת הטיפול בו, על הדרך שבה היא משפיעה לטובה על דחק הורי וסטיגמות הקשורות לאשפוז פסיכיאטרי ועל הברית הטיפולית בין הצוות להורים.